Videogesprekken zijn tegenwoordig een integraal onderdeel van het dagelijkse zakenleven geworden! Het kiezen van de juiste camera wordt daarom steeds belangrijker. Het klinkt in eerste instantie misschien onschuldig, maar als je voor een traditionele camera kiest, kun je twijfelen aan de kwaliteit van de video: verkeerd gezichtsveld, overbelichting, lage resolutie (wazige of schokkerige beelden), etc.
Daarom kun je het beste een apparaat te kopen dat speciaal is ontworpen voor vergaderruimtes. We hebben een gids voor u gemaakt waarin alle elementen worden vermeld waarmee u rekening moet houden bij de aankoop: ↓
Niet te verwarren met de webcam, de camera/videobar wordt gebruikt om samen te werken. Misschien ben je de naam ‘videobar’ al eens tegengekomen, maar wat is nu precies het verschil tussen een camera en een videobar?
Zoals de naam al doet vermoeden, is de camera het videotool waarmee uw collega's elke beweging die u maakt, kunnen zien. Tot op de dag van vandaag is het een onmisbaar element in iedere vergaderruimte! Maar nu deelt ze het podium met de videobar.
Normaal gesproken biedt het de volgende basisfuncties:
Goed om te weten: Niet alle conferentiecameramodellen zijn uitgerust met microfoons!
Simpel gezegd is de videobar een lange, rechthoekige camera die je aan de muur of bij een scherm (boven of onder) monteert. Als we op de technische details ingaan, is dit in zekere zin het alles-in-één systeem voor videoconferenties.
Wat hen echt onderscheidt, zijn hun prestaties. In tegenstelling tot de camera (soms zonder audiomodule) bevat de videobalk doorgaans het volgende:
Handig: sommige modellen werken uitsluitend via hun eigen besturingssysteem. Kortom, je hebt je pc niet nodig om ze te gebruiken!
Maak niet de fout om willekeurig uw videosysteem te kiezen! Niet voor niets variëren de prijzen voor camera's en videobars met enkele honderden of zelfs duizenden euro's! Voordat u uw model kiest, adviseren wij u daarom rekening te houden met de volgende criteria:
Resolutie en framesnelheid:
Resolutie
Het is een fundamenteel criterium omdat de kwaliteit van de verzonden beelden ervan afhangt! En een betere beeldkwaliteit betekent ook betere non-verbale communicatie! Een klein overzicht van de resoluties die u het liefst wilt voorkomen dat ze "wazig" op het scherm verschijnen:
Framesnelheid:
Het is hetzelfde als bij webcams: hoe hoger de FPS, hoe vloeiender de verzonden beelden zijn! Wij vatten samen:
Kijkhoek:
Per definitie is dit de oppervlakte van een kamer die de camera kan bestrijken. Gemeten in graden werkt het als volgt: hoe hoger de kijkhoek, hoe groter de zichtbare straal. In detail ziet het er als volgt uit:
Let op: sommige modellen zijn uitgerust met de functies "SmartFrame" en "SmartSpeaker": automatisch beeld bijsnijden + speakertracking (zodat iedereen duidelijk zichtbaar is)
PTZ-functies:
Als het gaat om vergaderingen met meerdere mensen in één ruimte, zijn zij degenen die uw vergaderingen natuurlijker en menselijker maken. Pan-, tilt- en zoombewegingen voegen diepte toe aan gesprekken door zich te concentreren op actieve deelnemers. Het voordeel is dat deze optie steeds populairder wordt en ook op steeds meer nieuwe modellen (camera's en videobars) beschikbaar is!
Microfoon:
De microfoon is de sleutel tot goede communicatie! Om effectief te zijn, moet het alle stemmen aan tafel kunnen opvangen – gelijkmatig! Of het nu directioneel of omnidirectioneel is, 180° of 360°, enz., er is geen goede of foute keuze: het hangt allemaal af van de configuratie van uw kamer (grootte en indeling).
Pro tip: in grote ruimtes raden we aan om uitbreidingsmicrofoons toe te voegen om een optimale audiodekking te garanderen!
Plaatsing:
Hoe goed uw camera of videobar ook is uitgerust met de beste kijkhoek, hij moet ook correct worden geplaatst zodat het resultaat aan uw verwachtingen voldoet! Hoogte, afstand en hoek, wij geven u al onze tips om uw videosysteem correct te plaatsen:
Het laatste (en niet onbelangrijke) punt waarmee u rekening moet houden bij de aanschaf van een videosysteem is hoe u het gaat aansluiten en gebruiken. Er zijn hier 3 opties:
Wilt u verder lezen, klik dan hier: De juiste apparatuur kiezen deel 2: Het audiosysteem
En om contact met ons op te nemen, klik hier: