Conferentiemicrofoon - Hoe kies je de juiste?

De microfoon op een laptop of PC wordt nu veelal alleen gebruikt als noodoplossing omdat zakelijke communicatie steeds meer richting een virtueel niveau beweegt en professionele apparaten de voorkeur krijgen.

De kleine audiofavorieten voor videoconferenties zijn nu de externe microfoons! Bij videoconferenties draait alles om communicatie en daarom spelen microfoons een primaire rol: ze zorgen ervoor dat alle leden van de vergadering duidelijk te horen zijn, actief deelnemen en betrokken blijven.

Wij helpen u stap voor stap het perfecte microfoonmodel te vinden!

 

Tafelmicrofoon, handmicrofoon... Welke moet je kiezen?

Of het nu bedraad of draadloos is, als je het tegenwoordig over een microfoon hebt, bedoel je niet noodzakelijkerwijs de handmicrofoon die zangers gebruiken. Of het nu draagbaar is, op tafel staat of zelfs aan het plafond hangt: tegenwoordig zijn er verschillende modellen! Maar ook al dienen ze allemaal primair voor het overbrengen van audio in de kamer, ze zijn niet voor hetzelfde doel bedoeld:

draagbaar

Draagbare microfoon: Dasmicrofoon, Madonnamicrofoon of lavaliermicrofoon - Hieronder vallen alle microfoons die met mobiliteit te maken hebben (one-man show, toerisme, presentaties etc.).

Handmicrofoon

Handmicrofoon: de klassieker. U kunt er bij elke gelegenheid gebruik van maken, zodra u zich vrij wilt bewegen. Tijdens presentaties of professionele optredens kunnen meerdere sprekers om de beurt aan het woord komen.

hoofdtelefoon

Headset: Omdat we in de branche actief zijn, is de headset hier absoluut geschikt! De doelgroep bestaat voornamelijk uit pendelaars die tijdens hun werkweek heen en weer reizen tussen hun kantoor, huis, de luchthaven, de trein en vele andere locaties.

Op de tafel

Tafelmicrofoon: Ze worden vooral gebruikt voor radio-uitzendingen, grote evenementen (tribunes) en in kleine tot middelgrote, vast geïnstalleerde ruimtes voor samenwerking.

Plafondmontage

Plafondmicrofoon: Dankzij de meer globale geluidsopname is hij perfect voor grote vergaderruimtes. Bovendien helpt het om de ruimte optimaal te benutten!

Bekijk voor meer besluitvorming onze Speakerphone vs. Headset vergelijking

 
 

Met welke technische vereisten moet rekening worden gehouden?

Headsets, speakerphones, handmicrofoons, camera's of zelfs webcams... Men zegt wel eens: koop niet alleen om te kopen! Zoals bij elke aankoop kun je het beste even gaan zitten en nadenken over je behoeften en voorkeuren. Maar toch zijn er enkele technische factoren die je niet moet negeren... Welke zijn dat? Hieronder bespreken we de belangrijkste:

 

Geluidskwaliteit: Dit gaat over het vermogen van het apparaat om het geluid op te vangen dat moet worden verzonden. HD, Hifi, Ultra HD, Hi-Res, 3D... Er zijn tientallen termen om audiokwaliteit te karakteriseren! Gelukkig zijn er drie die zich onderscheiden van de rest:

  • Standaardaudio: dit is de basisoptie voor normaal gebruik van videoconferenties. De geluidshelderheid is echter vaak beperkt vanwege de minder scherpe en geavanceerde signaalontvangst.
  • High Definition Audio (HD): Het is twee keer zo goed als de kwaliteit van standaardaudio. In termen van nauwkeurigheid en helderheid verbetert HD-audio het begrip en de communicatie aanzienlijk.
  • Ultra High Definition Audio (UHD): de ultieme audiokwaliteit! Stemweergave, vloeiendheid, enz., Ultra HD-audio is tot 10 keer beter dan de kwaliteit van de standaardservice.

Type microfoon: Dit gaat over de manier waarop de microfoon het geluid in de kamer opvangt:

  • Omnidirectionele microfoons: ze bieden uitgebreide geluidsdekking dankzij 360°-opname. Ze zijn de ideale optie voor vergaderingen met meerdere mensen in een ruimte, omdat ze ervoor zorgen dat iedereen duidelijk verstaanbaar is.
  • Richtingsmicrofoons: Bidirectioneel (180°) of unidirectioneel (90-120°) ze richten uw aandacht op een specifiek gebied. Ze zijn erg populair in luidruchtige omgevingen omdat ze achtergrondgeluiden verminderen en zich concentreren op de belangrijkste geluidsbron: de spreker!
  • Matrixmicrofoons: als het om nauwkeurigheid en verstaanbaarheid gaat, zijn ze de beste! Ze gebruiken meerdere microfoonelementen om geluid uit verschillende richtingen te verzamelen en om te vormen tot een geluidsbundel.

Geluidsreductie: passief of actief?: Voor een succesvolle vergadering mag u het belang van geluidsreductie niet onderschatten. Passief of actief, we laten u nu kennismaken met hun bijzondere kenmerken:

  • Passieve ruisonderdrukking: is de combinatie van ontwerptechnieken en materialen om geluid te minimaliseren door de verspreiding ervan te voorkomen. Microfoons zijn ontworpen met externe anti-interferentiebehuizingen, akoestische filters of echo-onderdrukking.
  • Actieve ruisonderdrukking (ANC): maakt gebruik van de modernste elektronische technologie om ongewenst geluid in realtime te verminderen. Kortom: de microfoons nemen omgevingsgeluid op en sturen dit ter verwerking naar het systeem. Vervolgens worden er anti-ruissignalen gegenereerd die de ruis neutraliseren.

Bereik en richting van geluid: Het bereik is het volume van de microfoon in decibel. Met andere woorden, het is de maximale afstand waarop de microfoon stemmen kan opnemen. Directiviteit is de richting van waaruit de geluidsgolf (signaal) de microfoon bereikt. Er zijn 3 verschillende soorten:

  • Omnidirectioneel: vangt stemmen uit alle richtingen op in 360°.
  • Bidirectioneel: richt zich op een gedefinieerd horizontaal of verticaal audiobereik van 180°
  • Unidirectioneel: benadrukt de stem van de hoofdspreker in een opname van 90-120°

Let op: hoe groter de vergaderruimte, hoe meer microfoons er nodig zijn!

 

Hoeveel kost een microfoon voor videoconferenties?

Voor een conferentiemicrofoon kunnen wij u geen exact bedrag geven omdat dit afhangt van diverse factoren: kwaliteit, merk, eigenschappen, USB- of Bluetooth-verbinding... Wel kunnen wij u per type videoconferentiemicrofoon wel een prijsklasse geven:

 

Microfoons ingebouwd in webcams: Dit is de goedkoopste optie en meestal het meest praktisch voor hybride werk. Voor € 80,- tot € 100,- (afhankelijk van de kwaliteit en gewenste functies) krijg je een alles-in-één optie, namelijk een audio- en videoconferentiesysteem.

Microfoons met USB-poort: Een bekabelde professionele externe audiomodule kost tussen de 45 en 130 euro. Kies je voor een hoogwaardig USB-model, dan kost deze tussen de 130 en 250 euro.

Hoogwaardige conferentiemicrofoons: voor grote vergaderruimtes of speciale eisen zijn er geavanceerdere modellen met uitgebreide functies. De prijs kan afhankelijk van het merk en de opties enkele honderden euro’s bedragen.

 

En nu? U kunt:

Verder lezen: Geluidskwaliteit - Hoe wordt dit gedefinieerd?

OF

Om contact met ons op te nemen, klik hier:

 

ƒ