Geluidskwaliteit – hoe wordt dit gedefinieerd?

Wanneer je een nieuw audioapparaat (headset, speakerphone, tafelmicrofoon etc.) koopt, kom je vaak lastig te begrijpen termen tegen als vervorming, frequentierespons of gevoeligheid. Ze zijn belangrijk qua geluidskwaliteit, maar alleen voor degenen die tenminste weten wat ze eigenlijk betekenen. We hebben geprobeerd u alles op een eenvoudige manier uit te leggen:

 

Maar eerst moet je weten:

Wat wordt bedoeld met geluidskwaliteit?

Als we het hebben over geluidskwaliteit, bedoelen we het vermogen van een apparaat om nauwkeurig het geluid vast te leggen dat we willen verzenden. Zo is het belangrijk dat de microfoon tijdens een vergadering goed is afgesteld op zijn omgeving. Dit is de enige manier om alle informatie zonder verlies te horen, of het nu via een speakerphone of een headset is...

 

Overzicht van de verschillende geluidstechnologieën

Als we het over geluidstechnologie hebben, bedoelen we niet alleen audiokwaliteit. We bevatten alle intelligente functies die onze uitwisseling verrijken en die tegenwoordig bijna overal te vinden zijn. Dit zijn de volgende:

Standaard-audio

Standaardaudio

Vormgeving van de straal

Straalvorming

High Definition-audio

High Definition-audio (HD)

Audio omnidirectioneel

Omnidirectionele
audio

Ruisonderdrukking

Ruisonderdrukking

Bluetooth

Bluetooth

 

Standaardaudio: dit is het minimum voor videoconferenties. Bij regelmatig gebruik werkt het prima, maar de helderheid van het geluid wordt al snel beperkt door slechte signaalontvangst.

High Definition Audio (HD): tweemaal de helderheid en precisie van standaardaudio! Een betere opname betekent uiteraard ook een beter begrip en een betere communicatie.

Ruisonderdrukking: Een inmiddels bekende technologie die omgevingsgeluid of ongewenst geluid tijdens gesprekken actief elimineert of vermindert door een barrière te creëren.

Beamforming: het gaat erom het geluid op te vangen en te richten op de bron van de spreekstem of het dominante geluid (u wint aan nauwkeurigheid en wordt immuun voor externe ruis).

Omnidirectionele audio: Dit is ongeveer 360° geluidsdekking van de kamer! Zogenaamde omnidirectionele audiomedia nemen geluid op en sturen dit alle kanten op. Zo hoor je de spreker op elk moment, waar hij of zij zich ook in de kamer bevindt.

Bluetooth: Bluetooth is een draadloze technologie waarmee u eenvoudig verbinding kunt maken met verschillende apparaten via onzichtbare golven. Bovenal is het de Bluetooth-technologie die mobiele zakenmensen tegenwoordig in staat stelt altijd en overal verbonden te blijven.

 

Geluidskwaliteit: de 6 belangrijkste factoren

 

Gevoeligheid: In decibel (dB) meet het het volume dat wordt weergegeven voor een specifiek signaal. Hierdoor hoef je het volume niet harder te zetten om hoorbaar te zijn (achtergrondgeluiden worden niet versterkt).

Frequentierespons: Beschrijft het frequentiebereik dat een geluidsdrager kan opnemen (microfoon) of afspelen (luidspreker). Als de frequentierespons vlak en gebalanceerd is, zonder significante verzwakking of verbetering, dan is deze op zijn best!

Vervorming: Kort gezegd is dit de gemeten afwijking (in decibel) tussen het binnenkomende signaal en het door het audioapparaat weergegeven signaal. Hoe lager de vervorming, hoe beter!

Ruisonderdrukking: de “must have” in luidruchtige omgevingen! Audio moet zich alleen richten op de essentie en je moet ongestoord en zonder achtergrondgeluiden kunnen werken. Met deze technologie blokkeer je eenvoudig ongewenst omgevingsgeluid.

Geluidsopname diagram: Hier hebben we het over directionaliteit! Dit verwijst naar de richting van waaruit de geluidsgolf de microfoon raakt. Er zijn drie verschillende richtingen (omnidirectioneel, bidirectioneel en unidirectioneel).

Signaal-ruisverhouding: SNR in het Engels, wordt uitgedrukt in decibel (dB) en geeft de verhouding aan tussen het gewenste audiosignaal en de ongewenste achtergrondruis in een audio-opname. Hoe hoger de SNR-waarde, hoe meer het hoofdsignaal zich onderscheidt van ongewenste ruis.

 

3 tips om de audiokwaliteit te optimaliseren

Geluidskwaliteit is als een internetverbinding: je kunt altijd tips en trucs vinden om deze te verbeteren! We hebben drie eenvoudige en praktische opties geselecteerd om u te helpen uw audiokwaliteit te verbeteren:

1

Houd een gepaste afstand aan tussen de gebruiker en het apparaat (vooral met een speakerphone)

2

Plaats jezelf op een rustige plek (silence is key!)

3

Onderbreek het gesprek niet (soms maakt het simpelweg stoppen met mensen onderbreken al het verschil)

 

En nu?

Om verder te lezen, klik hier: Alles over de verschillende soorten microfoons

Of als u contact met ons wilt opnemen, klik hier: