Onze MVO-aanpak

Al meer dan 20 jaar komt Onedirect steeds met nieuwe initiatieven om het MVO beleid voortdurend te verbeteren

 

 
 

Milieuvriendelijke distributie

 

Verkoop van gereviseerde producten en heropwaardering van gebruikte producten

In 2021 heeft Onedirect meer dan 10.000 eenheden van gereviseerde producten verkocht. Deze aankopen hebben geleid tot een besparing van 41674 Kg CO2 volgens de Bilan Carbone-methode die is ontwikkeld door ADEME, een publieke ecologische entiteit voor het effectief meten van energiewaarden. Wij kopen ook gebruikte apparatuur van onze klanten terug, om deze te recycleren, opwaarderen en opnieuw op de markt te brengen, waardoor een circulaire economie ontstaat.

 
 
9999
BOMEN door Onedirect aangeplant
 

Verantwoordelijke communicatie en logistiek

 
Onze catalogi

Onze catalogi worden gedrukt op PEFC-gecertificeerd papier. Het PEFC-label garandeert de consument dus dat het product dat hij koopt, afkomstig is van verantwoorde bronnen en dat hij door zijn aankoop deelneemt aan het duurzame beheer van de bossen. Duurzaam bosbeheer houdt in dat rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische milieu-, maatschappelijke en economische dimensies. Een missie die PEFC volbrengt PEFC vervult elke dag zijn rol als bewaker van het evenwicht in de bossen.

Onze catalogi zijn verpakt in een beschermende film van Home Compost. U kunt het integreren met uw bio-afval, d.w.z. keukenafval of groenafval. Het kan ook industrieel worden gecomposteerd en zo worden omgezet in natuurlijke meststof.

Ten slotte kunnen onze catalogi nog steeds online worden geraadpleegd en gedownload, als u geen papieren versie meer wenst te ontvangen.

Catalogues Onedirect
 
Emballages Onedirect
label FSC
Onze verpakking

Onze kartonnen verpakkingen worden op minder dan 200 km van onze magazijnen geproduceerd door een bedrijf dat de principes van de circulaire economie omarmt en duurzaamheid in elke vezel integreert. Hun gesloten kringloopmodel begint met 100% hernieuwbare en duurzame primaire grondstoffen.

De op producentenverantwoordelijkheid gebaseerde aanpak van papierrecycling houdt in dat 75% van de grondstoffen uit gerecycleerde vezels bestaat - meer dan welk ander verpakkingsmateriaal ook. Deze kartonnen dozen hebben het FSC-C089432 label.

 
Onze zendingen

Dankzij een speciale opvolging en een maximale samenwerking met met de groep La Poste, en meer bepaald haar dochterondernemingen DPD en Chronopost, is Onedirect erin geslaagd om koolstofneutraliteit te bereiken voor 100% van de aan het La Poste-concern toevertrouwde postdiensten, d.w.z. 11,02 teqCO1 gecompenseerd tussen 01/01/2019 en 31/12/2019.

Expéditions Onedirect
 

Onze interne acties

Parc auto propre
Invoering van een schoner wagenpark Sinds 2020 zijn 100% van de nieuwe voertuigen op de site van Perpignan hybride voertuigen. In feite zijn alle voertuigen die voor reizen en interventies worden gebruikt, nu hybride voertuigen. De doelstelling op lange termijn is het hele wagenpark schoner te maken dankzij minder vervuilende voertuigen.
Locaux respectueux
Selectie van milieuvriendelijker gebouwen
Onlangs is Onedirect Services van locatie veranderd. Onze organisatie heeft besloten milieuvriendelijkere gebouwen te kiezen. Het Terra Verde gebouw werd hiervoor uitgekozen. Onze teams in Montpellier werken nu in het eerste kantoorgebouw in Montpellier dat een 'Breeam Very Good'-certificaat heeft gekregen. Breeam staat voor Building Research Environmental Assessment Method. Terra Verde wil een groen gebouw zijn dat gericht is op het welzijn van de bewoners: natuurlijk licht, kwaliteit van de binnenlucht, energiebesparing door een nauwkeurige beheersing van het verbruik en een optimale parkeergelegenheid. Onedirect Services heeft ook het EnVol-label gekregen, een label voor KMO's die zich inzetten voor het milieu. Onedirect Services, een dochteronderneming van de Onedirect-groep, werd gecertificeerd voor het jaar 2020 en voert een actieplan uit om zijn milieu-impact beter te beheersen.
 

Sociale kwesties

 

Het sociale aspect is een sleutelelement voor onze organisatie, die een KMO op mensenmaat wil zijn waar het welzijn en de ontplooiing van elke werknemer essentieel is.

Professionele gelijkheidsindex

Discriminatie is een praktijk die Onedirect binnen haar organisatie om geen enkele reden kan tolereren. Elke werknemer wordt geëvalueerd op basis van de hem toevertrouwde taken en doelstellingen. Onedirect wil een organisatie zijn die diversiteit bevordert om te zorgen voor delen, collectieve intelligentie en prestaties. Jaar na jaar streven wij ernaar het talent binnen onze organisatie te ontwikkelen op basis van de vaardigheden van elke werknemer. De index voor professionele gelijkheid is ook representatief voor onze inzet op dit gebied.

 
Meten van de M/V pariteit

Part des hommes
44,5%
 
Part des femmes
55,6%
Meting van de loonkloof tussen mannen en vrouwen
6,8%
4 vrouwen in Onedirect's 10 best verdienenden
Part des femmes Part des femmes Part des femmes Part des femmes Part des hommes

Part des hommes Part des hommes Part des hommes Part des hommes Part des hommes
 
Toegang tot opleiding

In 2019 had 18,2% van de werknemers toegang tot opleiding om hun vaardigheden te verbeteren, ongeacht het werkterrein waarop zij werkzaam zijn, een stijging van 8,2 punten ten opzichte van 2018.

Integratie van nieuwe personeelsleden in de organisatie

Elke nieuwe werknemer geniet van een intensief opleidingsprogramma tijdens de eerste maand na hun integratie. Tijdens deze periode is het de bedoeling de verschillende afdelingen van de organisatie te ontdekken: logistiek, picking, aankoop, boekhouding, enz. Er wordt ook een mentorsysteem opgezet om de nieuwkomers te begeleiden tijdens hun hele ontwikkeling in de organisatie.

Voortdurende verbetering van bestaande praktijken

Sinds 2017 is een HR-rapportagesysteem ingevoerd om toezicht te houden op diverse prestatie-indicatoren. Jaarlijks worden ook functioneringsgesprekken gehouden om de ontwikkeling van elke werknemer te volgen, alsmede de mate waarin hij/zij de uitgeoefende functies vervult. De managers werken daarom nauw samen met de afdeling Personeelszaken om na te denken over acties om het absenteïsme te beperken (werklast, welzijn, betrokkenheid, enz.)

 

De invoering van alternatieven voor de aankoop van materialen.

 

"Onlangs en met de ontwikkeling van ODaaS (Onedirect as a service), biedt Onedirect een alternatief aan voor de aankoop van apparatuur, via het verhuren van videoconferentie apparatuur. Dit alternatief is ontworpen om milieuvriendelijk te zijn. In feite krijgt elk product dat te huur wordt aangeboden een tweede leven door het te reviseren tot nieuw. De gereviseerde producten worden vervolgens gebruikt om verenigingen uit te rusten. Dit aanbod wil een einde maken aan veroudering dankzij een regelmatige update van de uitrusting en een proactieve monitoring die een vroege detectie van het einde van de levensduur mogelijk maakt.