De juiste webcam kiezen: deel 3 – De beeldhoek

Het gezichtsveld van een camera, vaak afgekort als FOV (Field Of View), meet in graden de breedte van het gebied dat door de camera kan worden vastgelegd. De schietradius strekt zich vanuit de lens uit in de vorm van een driehoek en is afhankelijk van de zogenaamde brandpuntsafstand. De brandpuntsafstand is de afstand in millimeters tussen de lens van de lens en het brandpunt.

Dus hoe kleiner de brandpuntsafstand, hoe groter de beeldhoek (je ziet verder, maar minder detail). Omgekeerd geldt: hoe smaller het gezichtsveld, hoe langer de brandpuntsafstand (je ziet minder maar meer details).

 

Een brede kijkhoek is bij webcams niet altijd een voordeel. Als je bijvoorbeeld thuis werkt, wil je misschien niet per se de achtergrond laten zien, dus een smaller gezichtsveld (60° of 78°) is beter. De camera belicht dan alleen wat essentieel is: namelijk jij!

Hier zijn de antwoorden op belangrijke vragen:

Wat zijn de perspectieven?

Wat zijn de perspectieven?

De webcam of conferentiecamera heeft verschillende opnamehoeken om aan verschillende behoeften te voldoen:

  • Webcam: 60° / 78° / 90°
  • Conferentiecamera: 90° / 120° / 180° / 360°

Hoe krijg ik een ander perspectief?

Het gezichtsveld veranderen is mogelijk! Dat doe je eenvoudig door (handmatig) de brandpuntsafstand op de lens van je webcam of camera te veranderen!
Een snelle herinnering: hoe langer de brandpuntsafstand, hoe kleiner de beeldhoek (en omgekeerd).

 

Welk gezichtsveld voor mijn vergaderruimte?

Kleine tot middelgrote vergaderruimte:

Klein tot middelgroot

In kleine ruimtes (3-5 personen) kun je de focus houden op wat belangrijk is (jij)! Hiervoor is een 90 of 120° camera voldoende.

Voor ruimtes met 6 tot 12 personen heb je een gezichtsveld van minimaal 120° (of 180°) nodig als je wilt dat iedereen in het frame past.

Middelgrote tot grote vergaderruimte:

Middelgrote vergaderruimte

Meestal zijn deze kamers horizontaal opgesteld ten opzichte van de camera. In dit geval kan een camera met een gezichtsveld van 90° voldoende zijn.

Algemene optie:
De 360°-camera is een optie die geschikt is voor alle kamerconfiguraties! Met zijn 360° panoramische opname legt hij iedereen op beeld. Plaats de camera in het midden of aan het uiteinde van de vergadertafel en laat de camera voor je werken!

 

Vaste of flexibele beeldhoek?

Technisch gezien is er geen goede of foute keuze! Als u er de voorkeur aan geeft dat alle deelnemers altijd in beeld zijn, raden wij u aan een camera met een vaste beeldhoek te kiezen. Aan de andere kant, als u zich tijdens de vergadering alleen op de sprekers (of actieve deelnemers) wilt concentreren, dan is een flexibel gezichtsveld de betere optie voor u!

Hier leggen wij je uit wat een flexibel perspectief precies inhoudt:

 
Automatisch inlijsten

Autoframing

Gezichtsherkenning is het proces dat je onderscheidt van objecten op de achtergrond en ervoor zorgt dat iedere deelnemer (actief of passief) herkenbaar is.

Hoe werkt dit precies? De camera scant het opnamegebied, herkent alle aanwezigen en selecteert het optimale beeldfragment!

 

Speaker Tracking

Ook wel voice Tracking genoemd, is de AI-technologie die wordt gebruikt om deelnemers te volgen via stemherkenning!

Hoe werkt dit precies? Ten eerste voeren de camera of webcam microfoons spraakherkenning van de spreker uit. Vanaf dit punt kunnen ze inzoomen en hem volgen terwijl hij beweegt. Zo blijft hij het middelpunt van de belangstelling.

 

Luidspreker volgen
 

Wilt u meer lezen, klik dan hier: De juiste webcam kiezen: deel 4 - Type aansluiting

En om contact met ons op te nemen, klik hier: