De portofoon met vergunning heeft een veel groter bereik dan een vergunningsvrije portofoon. Het bereik ervan hangt niet langer af van het gekozen model, maar van het type vergunning dat bij de regelgevende instantie voor telecommunicatie is verkregen. Bij het aanvragen van een vergunning zal u worden gevraagd het gebied aan te geven dat u dagelijk wenst te bestrijken.
De andere voordelen van portofoons met vergunning zijn talrijk: veilige communicatie dankzij het gebruik van een privé-kanaal, geavanceerde functies, waterdichtheid, enz. Om het ideale model te kiezen in functie van uw activiteitensector en uw verschillende behoeften, ontdek snel onze Top 10 beste portofoons met vergunning in 2024!
Strikt genomen is er geen maximumbereik voor portofoons met vergunning, althans niet vanuit technisch oogpunt. In feite hangt het bereik van een portofoon met vergunning uitsluitend af van het dekkingsgebied dat bij de instantie wordt aangevraagd bij het aanvragen van een vergunning, en dat dankzij de installatie een onbeperkt aantal kilometers kan bereiken. Wettelijk is het maximale bereik van een portofoon met vergunning vastgesteld. Het gebruik van de portofoon buiten het vooraf afgebakende gebied wordt niet aanbevolen, aangezien dit niet wettelijk wordt ondersteund.
Om het vermogen van een portofoon te meten, moet rekening worden gehouden met verschillende belangrijke elementen: het zendvermogen in watt en de gebruiksomgeving. Het UHF portofoonmodel, waarvan het vermogen 4 W kan bereiken, is beter geschikt voor professionals die werken in gebieden met veel verkeer (stad, binnenruimten, fabrieken, enz.), aangezien deze UHF frequentie gemakkelijk door obstakels heen kan om een soepele communicatie te waarborgen. het VHF-model daarentegen, dat krachtiger is dankzij zijn 5 W-uitzending, mag alleen worden gebruikt voor communicatie in open ruimten, in open lucht, aangezien het alleen in open ruimten voor duidelijke uitwisseling kan zorgen. Het vermogen van een portofoon hangt niet af van het aantal watts, maar veeleer van het gebruik dat ervan wordt gemaakt, waarbij elk model voor een specifiek gebruik is bestemd.
De walkie-talkie, een draagbaar communicatiesysteem, werd in 1937 uitgevonden door de Canadese ingenieur Donald Hings. De walkie-talkie, die in 1940 voor het eerst door Motorola op de markt werd gebracht, was jarenlang bedoeld voor militair gebruik. Tegenwoordig wordt het veel gebruikt door bedrijven en buitensporters (jagers, wandelaars, enz.), omdat het een snelle communicatie in alle soorten omgevingen mogelijk maakt.
Het uitgangsvermogen van een portofoon mag niet zodanig worden gewijzigd dat de vastgestelde drempel wordt overschreden. In geval van herprogrammering van een portofoon kan de gebruiker zwaar worden vervolgd.
Er zijn momenteel twee soorten portofoons met vergunning: analoge en digitale. Hoewel ze op het eerste gezicht hetzelfde lijken, verschillen ze op een aantaln punten, niet in het minst wat de geluidskwaliteit van de communicatie betreft. De analoge portofoon werkt als een neerwaartse curve, hetgeen betekent dat de kwaliteit van de communicatie geleidelijk afneemt naarmate de gebruiker zich van de dekkingsgrens verwijdert, terwijl de digitale portofoon werkt als een constante curve, zodat de geluidskwaliteit van de communicatie van de gebruiker constant blijft totdat de gebreuiker zich buiten het dekkingsgebied begeeft, hetgeen resulteert in een onmiddellijke en volledige verbreking van de lopende communicatie.